Szolgáltatásaink

Állapotfelmérés, kezelési és eljárási tervkészítés

iszapfalo_felmeres

Ahhoz, hogy kreatívan lehessen mérlegelni az adott vízterület hatékony gondozásának lehetőségeit, fontos az aktuális állapotok részletes ismerete, a problémák okainak pontos meghatározása. A cégünk felmérése a vízterület és környezetének vizsgálatából áll, több eszközt és vizsgálati módszert ötvözve. Felmérésünk eredményeképpen, több eljárási lehetőséget mutatunk be, hasonlítunk össze és teljeskörű ajánlatot, költségbemutatást tudunk adni megrendelőinknek, mind biológiai, mechanikai, mind egyéb alternatív megoldásokról. A kapott eredmények alapján kezelési, eljárási ütemtervet készítünk megrendelőink számára. Felmérésünk eredményeit jegyzőkönyvbe foglaljuk, mely dokumentum alapja lehet más ajánlatok bekérésének és a későbbi eredmények értékelésének. Felmérésünk elemei:

 • 3D mederrajz készítése
 • Iszapréteg vastagságának mechanikus eszközzel történő vizsgálata
 • Ultrahangos meder- és iszapréteg vizsgálat, jelrögzítés
 • Terület és térfogat számítások
 • Mintagyűjtés, tájékozódás az iszap és víz fizikai és kémiai összetételéről
 • Depóterületek vizsgálata
 • Gátak, műtárgyak állapotvizsgálata

Amennyiben felmérésünkkel kapcsolatban további kérdése felmerül, kérem keressen minket bizalommal.

Biológiai iszap- és vízkezelés

iszapfalo_dongo2

Cégünk modern eljárásokat és eszközöket alkalmaz a biológiai iszap- és vízkezelés hazai lehetőségeinek bővítése érdekében. A megfelelő hatóanyag mellett, az élőkultúrás eljárásoknál nagyon fontos, hogy a hatóanyag megfelelőképpen és megfelelő időben legyen kijuttatva. Több konstrukcióval állunk megrendelőink szolgálatára, így jól tudjuk egyeztetni a megrendelői igényeket és a problémamegoldáshoz szükséges lépéseket, hatékonyan és olcsón.

Oltócsónakunk több fázisú hatóanyagot képes elkeverni a tó vizével, nagy teljesítményben, így könnyen tudunk alkalmazkodni az adott vízterület és az alkalmazott hatóanyag tulajdonságaihoz. Kezeléseinket precíziósan végezzük, így minden kezeléssel kapcsolatos adat és koordináta rögzítésre kerül, a kijuttatásokat előre megtervezzük. 

Biológiai kezelések előnyös hatásai:

 • Gyorsan eredményes, azaz akár 1 éven belül is jelentős szerves iszap térfogatcsökkenést lehet elérni,
 • Rendkívül költséghatékony eljárások és nem gátolják a vízterületek hasznosítását (horgáztatás, strandolás, halgazdálkodás)
 • A kezelések az élővilágra nézve hasznos folyamatokat indítanak be (jó minőségű tápanyagok feltárása, halak immunrendszerének erősödése, vízminőség javulás, gázosodás- hínárosodás megelőzése, megszüntetése
 • Hosszantartó hatás, ismétlő kezelésekkel fenntarthatóak a kedvező folyamatok évtizedekig
 • Helyettesíthető a mechanikus kotrás, több éves kezeléssel akár 60% iszaptérfogat csökkenést is el lehet érni
 • Ellenállób lesz a vízterület a szélsőséges időjárásra pl. Hosszantartó aszály, hírtelen légnyomásváltozások

Ajánlott termelői vizek esetén:

 • Iszapágyak kezelésére
 • Vízáteresztő műtárgyak környezetének iszaptalanítása
 • Zooplankton felszaporítás, természetes tápanyagok feltárása

Ajánlott horgászvizeknél:

 • Általános iszaptalanítás
 • Iszapgócok felszámolására
 • Fokozottan etetett területek kezelésére
 • Hínárosodás, algavirágzás megszűntetése

Biológiai eljárásainkat bátran ajáljuk minden vízkezelőnek, tulajdonosnak, hiszen költséghatékonyak, biztonságosak és rendkívül eredményesek.

Mechanikus iszapkotrás

Cégünk sokszínű eszközparkkal és jelentős kapcsolatrendszerrel áll a megrendelői szolgálatára nem csak a biológiai megoldások terén, hanem mechanikus iszaptalanítás területeken is. Úgy gondoljuk hogy minden helyzetben a legoptimálisabb és a legegyszerűbb megoldásra kell törekedni, ezért tevékenységünket ebbe az irányba is kiterjesztettük, hiszen van úgy hogy a mechanikus iszap kitermelés a leghelyesebb megoldás. Felmérésünk eredményei alapján meg tudjuk állapítani és be tudjuk árazni a legmegfelelőbb gépi megoldást, kiviteli tervet készítünk és közreműködünk az engedélyeztetési eljárásban is.

 • Hidromechanizációs kotrás 100-450 m3/h teljesítményben
 • Speciális Mini-úszókotrók üzemeltetése
 • Automatizált, sodronypályás hidrokotrók telepítése/üzemeltetése

Fáziselválasztás/víztelenítés

Speciális eljárásokkal számos lehetőséget találunk a kikotort iszap kezelésére/víztelenítésére. A megrendelői igénytől és a helyszíni adottságoktól függően személyreszabott és hatékony megoldásokat keresünk és rendszerint találunk is:

Györsülepítés – kisméretű, vagy sekély depóterületeket akár “púposra” lehet tölteni kotort iszappal

Gépi leválasztás Munkánk eredményeként, folyamatos üzemben is leválasztható a kikotort zagy üledéktartalma és azonnal szállíthatóvá válik. Eszközparkunk tagjai képesek akár kertitavakból és nagyobb vízterületekből kinyerni az üledéket úgy, hogy a tó vizét többször cirkuláltatja rendszerében

Geotextíl víztelenítő párna 

Napjaink egyik legújabb lehetősége, a polielektrolittal történő intezifikálás, új távlatokat nyit a hidromechanizációs kotrás területén is. Olyan egyszerű technikai megoldások válnak tökéletesen használhatóvá, melyek eddig szóba sem jöhettek. Ilyen egyszerű megoldás a geopárna, mely önmagában nem lenne használható, de pelyhesítés alkalmazásával új dimenziókat nyit az iszapelhelyezés, illetve a fáziselválasztás terén. Ezzel a megoldással csökkenthetjük a zagyterek méretét, továbbá felfele is lehet építkezni a kikotort iszappal. Akár hegyeket építhetünk, gátat védhetünk, magasíthatunk, szigetet és partvédelmet emelhetünk könnyedén. Az olcsó és új keletű megoldás felhasználási lehetőségeinek, csak a fantáziánk szab határt!

 

Kárenyhítés és kárelhárítás mikrobiológiai készítménnyel talaj, talajvíz szénhidrogén szennyezése esetén

vizkezeles

A közúti-, vasúti közlekedés, szállítás során, az egyes ipari tevékenységek esetén meghibásodásból, balesetből adódóan bekövetkezhet a burkolt felületek, a talaj, a talajvíz szénhidrogén szennyezése.

Ezekben az esetekben szükség lehet gyors beavatkozásra kárenyhítésre, első sorban a nagyobb szennyezés elkerülése érdekében.

Ha a szennyezés olyan volumenű, hogy kárenyhítéssel megszűntetni nem lehet, vagy olyan körülmények között történt, hogy már bekövetkezett a környezeti elemek, a talaj, talajvíz elszennyezése kármentesítésre lehet szükség.

Cégünk speciális mikrobiológiai készítmény alkalmazásával ezeket a munkákat el tudja végezni a szennyezés jellegétől, kiterjedésétől függően önálló, vagy kiegészítő kezeléssel.

Az alkalmazott termék nem korrozív, az épített-, természeti környezetre káros hatása nem ismert. Veszélyes bomlástermék – az eddigi szakmai ismeretek alapján - a használata során nem keletkezik.

Vízi létesítmények kivitelezése, karabantartási munkák

letesitmenyÁllattartó és ipari ülepítő medencék, víztározók karbantartását, iszaptalanítását tudjuk elvégezni kézi eszközökkel, úszó kotrónkkal vagy autómata/félautómata gépekkel.

Szennyvíztisztító medencék, üzem közbeni karbantartását teszi lehetővé az a gépsorunk, amely félautomata rendszerben, kötélpályán mozgatott, vízsugaras bontófejjel képes a hatékony munkára. Ülepítő medencék iszaptalanítását is hasonló eljárással célszerű megközelíteni, akár teljesen automata kialakítás alkalmazásával, esetleg polielektrolitos leválasztással.

partvedelem_iszapfalo

 

Eszközeinket és eljárásainkat, széles körben tudtuk már alkalmazni, így bátran vállalunk olyan új jellegű munkákat, ami fejlesztő hatással lehet ránk, illetve eszközparkunkra

Partvédelmi megoldások

A partvédelem nagyon fontos eleme egy intenzíven látogatott/telepített vízterületnek, hiszen a partvonal beomlása sok esetben az üledék vastagságát, a meder telítettségét fokozza azon túl, hogy megfelelő erózióvédelem hiányában kezelhetetlen folyamat tud lenni.

 Cégünk elsősorban olyan könnyen kiépíthető partvédelmeket épít, amiben a tavi üledék, esetleg a már beomlott mederanyag hasznosítható lehet, de megrendelői igény esetén az alábbi partvédelmi eljárásokat tudjuk biztosítani:

 
 
 • Textil-köpenyes partvédelem
 • Gabion-köpenyes partvédelem
 • Vörösfenyő- és akác-oszlopos partvédelmek
 • Beton-lemezes partvédelem
 • Akác-szerkezetes, tehertartó partvédelem
 • Rőzsés-partvédelem
 • Rézsűvédelmi matrac telepítése

Kotrógépek építése

Az eszközfejlesztés cégünk tevékenységei között a kezdetektől meghatározó elem, így immár több mint 10 éves tapasztalattal fejlesztünk olyan eszközöket, amik segítik a mi és megrendelőink munkáját. Megrendelői igény esetén olyan kisteljesítményű kotrógépek építését vállaljuk, amelyeket akár a horgászegyesületi tagok is tudnak üzemeltetni, jelentős kiadásokat megspórolva ezzel. A kotrógépek építését megelőzi a célterület felmérése és a környezeti adottságok vizsgálata, így csak olyan eszközt ajánlunk ki, ami valóban eredményesen használható a megrendelő számára. (képek a galériában)