Szolgáltatásaink

Állapotfelmérés, kezelési és eljárási tervkészítés

iszapfalo_felmeresAhhoz, hogy kreatívan lehessen mérlegelni az adott vízterület hatékony gondozásának lehetőségeit, fontos az aktuális állapotok részletes ismerete, a problémák okainak pontos meghatározása. A cégünk felmérése a vízterület és környezetének vizsgálatából áll, több eszközt és vizsgálati módszert ötvözve. Felmérésünk eredményeképpen, több eljárási lehetőséget mutatunk be, hasonlítunk össze és teljeskörű ajánlatot, költségbemutatást tudunk adni megrendelőinknek, mind biológiai, mechanikai, mind egyéb alternatív megoldásokról. A kapott eredmények alapján kezelési, eljárási ütemtervet készítünk megrendelőink számára. Felmérésünk eredményeit jegyzőkönyvbe foglaljuk, mely dokumentum alapja lehet más ajánlatok bekérésének és a későbbi eredmények értékelésének. Felmérésünk elemei:
 • 3D mederrajz készítése
 • Iszapréteg vastagságának mechanikus eszközzel történő vizsgálata
 • Ultrahangos meder- és iszapréteg vizsgálat, jelrögzítés
 • Terület és térfogat számítások (gps-Sonar)
 • Mintagyűjtés, tájékozódás az iszap és víz fizikai és kémiai összetételéről
 • Depóterületek vizsgálata
 • Gátak, műtárgyak állapotvizsgálata
Amennyiben felmérésünkkel kapcsolatban további kérdése felmerül, kérem keressen minket bizalommal.

Biológiai iszap-és vízkezelés

iszapfalo_dongo2Cégünk eljárásokat és eszközöket fejleszt a biológiai iszap- és vízkezelés lehetőségeinek bővítése érdekében. A megfelelő hatóanyag mellett, az élőkultúrás eljárásoknál nagyon fontos, hogy a hatóanyag megfelelőképpen és megfelelő időben legyen kijuttatva. Több konstrukcióval állunk megrendelőink szolgálatára, így jól tudjuk egyeztetni a megrendelői igényeket és a problémamegoldáshoz szükséges lépéseket, hatékonyan és olcsón. Saját fejlesztésű eszközeinkkel az alábbi kezeléseket tudjuk elvégezni: Víztest és vízfelszín oltás, por és folyékony halmazállapotú hatóanyagokkaliszapfalo_viztest Oltócsónakunk több fázisú hatóanyagot képes elkeverni a tó vizével, nagy teljesítményben. Iszapfelszín kezelés - anaerob kijuttatások Az EM hatóanyagnál különösképpen fontos a közvetlenül üledékre történő kijuttatás, így az anaerob baktériumok is gyorsan megtalálják a számukra optimális környezetet. Kezelőcsónakunk elakadásmentesen képes, nyomás mellett az iszap felső rétegét beoltani, úgy, hogy közben GpS segítségével pontosan követi a kezelési tervben megadott nyomvonalakat. Iszaptest oltások teljes vastagságban EM_oltasSok esetben szükséges a teljes iszaptest kezelése, ami a megfelelő eszközök nélkül nem megvalósítható. Saját fejlesztésű oltási rendszerünk segítségével nagy vízterületeket is könnyen és gyorsan tudunk így is kezelni. A felmérés eredményei alapján elkészített kezelési terv, többféleképpen is végrehajtható: Kiszállással történő kezelések Szükség esetén állunk megrendelőink szolgálatára és nagyteljesítményű eszközeinkkel elvégezzük a kezeléseket az ütemterv alapján. Kezeléseink nyomvonalait rögzítjük, így kiváló minőségben és nagy pontossággal tudjuk a vízterület minden pontjára, egyenletesen kijuttatni a hatóanyagot. "Saját kezű" kezelések rendszere EM_kezeloeszkozA biológiai kezelések legolcsóbb konstrukciója az, amikor a megrendelő végzi el a kezeléseket, hiszen így a cégünk útiköltsége és munkadíja nem kerül elszámolásra. Az ütemterv mellé biztosítunk egy kisteljesítményű kezelőeszközt, mely 12 V tápfeszültség felhasználásával képes a hatóanyagot többféleképpen kijuttatni. Az eszköz bármilyen csónaktípusra rögzíthető és kezelése rendkívül könnyű. Az ütemterv alapján, postai úton kerül a megrendelőinkhez a választott hatóanyag. Biztosítunk terepi vízanalitikai eszközöket is megrendelőinknek, így nyomon tudják követni a kezelések hatékonyságát és visszajelzést adhatnak számunkra az eredményekről.

Az EM bemutatása

EM_erjeszto_bakteriumokDr. Teruo Higa japán kutató mikrobiológus talajoltó anyagokkal történő kísérletezése során bukkant erre az értékes mikrobakeverékre 1984-ben, mely élelmiszereinkben, talajainkban előforduló „jóindulatú” fotoszintetizáló-, és tejsavbaktériumokat, élesztőgombákat tartalmaz nagy fajgazdagságban. A felfedezést megelőző időszakban, a professzor növényvédelmi kísérleteit vegyszerekkel végezte, de immunrendszere legyengülésével párosuló heves allergiás rohamai miatt megszüntette azokat. EMerjesztokTudományos munkáját viszont nem hagyta abba, hanem figyelmét a természetes anyagokra fordította. Baktériumokkal és gombákkal próbálta a mesterséges talajoltó anyagok használatát kiváltani, de mindig csak egy baktériumfajt próbált alkalmazni, de ezek a kísérletek csekély eredménnyel zárultak. Egy véletlen felfedezés azonban továbblendítette, és új kísérleteit már egy, a célnak megfelelő keverék kifejlesztésének szentelte. Olyan aerob és anaerob baktériumokat és gombákat társított, amelyek egymást nem károsítják, hanem erősítik, kiegészítik. Hosszas kísérletezések után jutott el a végeredményhez. Azóta az EM technológia az élet szinte minden területén alkalmazhatóvá vált. Hatékonyságát a természetes folyamatok erősítésének köszönheti, hiszen alapanyagai kizárólag természetes anyagok, gombák és baktériumok.

EM hatásai élővizekben

biologiai_vizkezeles_iszapfaloVizeinkben szinte általánosan megfigyelhetők a szerves-anyagok felhalmozódásából származó kedvezőtlen jelenségek. Ezek hátterében leggyakrabban az emberi tevékenység áll, pl. különböző szennyvizek kellő tisztítás nélküli kibocsátásával. Ezek önmagukban is rontják a víz minőségét, időzített bombát jelent azonban a szállított lebegő szerves anyag hatalmas tömege, mely a vizek aljzatán leülepszik és bomlásnak indul. A magas tápanyagtartalom kedvez az algák felszaporodásának, mely rendszerint tömeges halpusztulással zárul. A leülepedő algamaradványok szintén a szerves lágyiszap tömegét gyarapítják. Ezen anyagok lebomlása igen gyakran oxigénhiányos környezetben, gyakorlatilag rothadás irányában zajlik, ami a képződő kénhidrogén és ammónia miatt közvetlen veszélyt jelent számos felsőbbrendű vízi élőlény számára. Általában egy élőhely mikroflórája a fizikai tényezők mellett a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségétől, összetételétől, formájától és az esetleges vegyszeres szennyezésektől függ. Normális, természetes viszonyok mellett a vizek anyagforgalmilag egyensúlyban vannak. Ha ez az egyensúly megbomlik, akkor sok esetben az ember mechanikusan, vagy vegyszerekkel avatkozik be és próbálja a sokszor nagyon kellemetlen tüneteket csillapítani, megszüntetni. Ezek az eljárások sok esetben kivitelezhetetlenek és károsak hosszú távon a környezetre. Mi a helyi, megterhelt mikroflóra fajgazdagságát adjuk vissza az EM oltóanyaggal, amellyel áthangolhatjuk a mikrovilág működését úgy, hogy oxigén hiányában is képesek legyenek kedvező irányú anyagcserét folytatni a bőséges tápanyagon. A terhelt tavakban a természetes mikrobaközösség méretéhez képest elhanyagolható mennyiségű oltóanyaggal, olyan anyagcsere utakat nyithatunk meg, amelyek ezt az áthangolást elvégzik. Ennek eredményeként oxigén hiányában sem mérgek, hanem a vízi ökoszisztéma számára értékes, felvehető tápanyagok és a felsőbbrendűek életműködéseit serkentő anyagok képződnek. Az EM oltóanyaggal kezelt tavakban a szerves lágyiszap egy szezon alatt is számottevő mértékben feltárásra kerül, mégpedig kedvezőtlen mellékhatások nélkül.

EM alkalmazási területei

Gyakorlatilag minden olyan mezőgazdasági, környezetvédelmi területen, ahol előnyt jelent:
 • Rothadás helyett erjedés
 • Kedvezőtlen hatású, kórokozó mikrobák kiszorítása
 • Élő szervezetek általános ellenálló képességének javítása
 • Szennyezőanyagok széles skálájának ártalmatlanítása

Miért használjuk az EM-et?

A folyamatok irányításának egy módja a vizek szellőztetése, oxigén-utánpótlása, amivel a lebomlási folyamatokat optimális irányban tarthatjuk. Ez azonban költséges lehet és nagyobb vízfelületek esetében nem is oldható meg. Másik lehetőség, hogy a helyi, megterhelt mikroflóra fajgazdagságát adjuk vissza egy speciális mikrobiális oltóanyaggal, amellyel áthangolhatjuk, optimalizálhatjuk a mikrovilág működését úgy, hogy oxigén hiányában is képesek legyenek olyan anyagcserét folytatni a bőséges tápanyagon, ami az élővilág számára kedvező irányban zajlik. A magas szerves anyaggal, üledékkel terhelt tavakban a természetes mikrobaközösség méretéhez képest elhanyagolható mennyiségű oltóanyaggal olyan anyagcsere utakat nyithatunk meg, amelyek az egész lebomlási folyamatot áthangolják. Ennek eredményeként oxigén hiányában sem mérgek, hanem a vízi ökoszisztéma számára értékes, felvehető tápanyagok és a felsőbbrendűek életműködéseit serkentő anyagok képződnek. Az EM oltóanyaggal kezelt tavakban a szerves lágyiszap egy szezon alatt is számottevő mértékben feltárásra kerül, mégpedig kedvezőtlen mellékhatások nélkül. Az EM technológia visszaszorítja az algásodást az és a már elhalt algáktól bűzös vizeken is gyors és kedvező hatást fejt ki. Az EM tókezelést követően az iszap szerkezete is megváltozik. Megfigyelhető a szárazra állított tavaknál az iszap tömörsége és szaga, ill. annak hiánya, ami látványosan mutatja a kedvező változásokat. Az áthangolt mikrobavilág nemhogy ártalmas anyagokat nem termel, de bioaktív termékeik (pl. rendkívül nagy hatású antioxidánsok, vitaminok) igen jótékony hatással bírnak a halak életműködéseire, ellenálló-képességére, sőt a húsuk ízletességére és eltarthatóságára is. A technológia különösen a távol-keleti, igen fejlett akvakultúrákban bizonyított, de sok európai országban (Ausztria, Németország, Finnország) is kivállóan teljesített.

Gyorsabban, többet, fókuszáltan, környezettudatosan, avagy új generációs megoldások az iszapfalás világában - Söll

Söll SchlixX Technológia schlixx_sollAz egyik legújabb megközelítése a környezettudatos, de gyors iszapbontásnak. A szabadalmaztatott ásványi anyag kombinációnak köszönhetően az iszapréteg aktív oxigénnel telítődik, így az gyors bomlásnak indul. Rögtön érzékelhető, hogy a vízoszlopot szennyező gázosodás megszűnik, a víztest átláthatósága nő, a vízterület oxigén háztartása optimalizálódik. Az ásványi anyag kombináció képes nagymértékben megkötni a felszabaduló foszfátokat, így a hatóanyag kijuttatását követő 1 héten belül az algásodás csökken. Söll – SchlixX alkalmazásának előnyei:
 • Gyorsan eredményes, azaz 6 hét alatt, akár 60-80%-os lágyiszap csökkenés
 • Nem veszélyes az élővilágra
 • Megköti a foszfátokat és a nehézfémeket
 • Megszünteti a gázosodást
 • Lokális kezelésekre kiválóan alkalmas
 • Egyszeri kijuttatás szükséges
Ajánlott termelői vizek esetén:
 • Iszapágyak kezelésére
 • Vízáteresztő műtárgyak környezetében
 • Halágyak megtisztítására
Ajánlott horgászvizeknél:
 • A tó mélyebb pontjainak kezelésére
 • Iszapgócok felszámolására
 • Műtárgyak környékének iszapmentesítésére
 • Fokozottan etetett területek kezelésére
Ajánlott kerti tavak esetében:
 • Algavirágzás gyors és hosszú távú megfékezésére
 • A tó visszafiatalítására
 • Az élettér növelésére

A Söll – SchlixX termékhez csatolt szolgáltatásaink:

Felmérés – felmérjük a vízterületet, hogy az megfelelő körülményeket biztosít-e a SchlixX alkalmazásához. Felléphetnek olyan tényezők, melyek gátolják az anyag rendeltetésszerű működését. Medertérkép készítése: egy részletes felmérésnek köszönhetően a SchlixX-et azokra a területekre bocsájtjuk ki, ahol a leg költséghatékonyabb módon fejti ki hatását (a meder mélypontjainak pontos meghatározása). Kezelési terv készítése: Amennyiben egy nagyobb vízfelületet részleteiben szükséges kezelni a Söll – SchlixX technológiával, fontos a megfelelő kezelési ütemterv elkészítése, az üledék gravitációs mozgásánál fogva. Célirányos, gépesített kijuttatás. Közvetlenül az üledékre oltás: mélyebb tavak estében az ilyen módon fókuszált kezelés jelentősen költséghatékonyabb. Eredményesség vizsgálata - visszamérés

Zeolit alapú vízkezelő eljárások

Kiváló magyar termékek állnak rendelkezésünkre, melyek a zeolit jó tulajdonságait veszik alapul az eredményességhez. A zeolit önmagában is kiváló hatással van a vízminőségre, hiszen hatalmas fajlagos és optimális kémhatású felületének köszönhetően kiváló környezetet biztosít a baktériumok számára. Ennek köszönhetően több olyan terméket ajánlunk, melyekkel környezettudatos módon javíthatjuk a vízminőséget. Az alábbi termékeket elsősorban kerti- és fürdőtavak, állattartó medencék vízkezelésére ajánljuk.
 • ALGAEFLOCC-SAN – Kerti tavak zöldülő vizének kezelésére
 • PH-CSÖKKENTŐ – PH csökkentő, algásodást gátló ásványi anyag
 • BIO-ZEOLIT – Baktériumokkal és szervetlen tápanyagokkal dúsított ásványi anyag
 • KERTI-TÓ GRANULÁTUM – Natur, természetes állapotú zeolit szubsztrátum
MAB szűrők A kiváló minőségű, magyar szabadalmú szűrőrendszer, ami tökéletesen alkalmas dísz- és fürdőtavak, állattartó medencék vizének energiatakarékos tisztítására. A MAB-rendszerű vízkezelés lényege, hogy komplex módon szemléli a vízrendszert, és a vízminőség fenntartásához szükséges intézkedéseket egy logikai egységben működő, összehangolt fizikai-kémiai-biológiai eljárás keretében valósítja meg. MAB_iszapfaloAz eljárás működésének elengedhetetlen feltétele megfelelő nagyságú reakciófelület biztosítása. Ezt nagy fajlagos felületű, filo- és tektoszilikát szerkezetű ásványi anyagok alkalmazásával éri el. Ezek a szemcsés és por állapotú ásványok szűrésre, pelyhesítésre, baktériumok hordozására és szaporítására egyaránt alkalmassá tehetőek, célszerűen kialakított műszaki technológiákban, egymásra építve azok hatásait. A MAB-technológia fő erénye, hogy egy önfenntartó biológiai egységet képez, amely minimális külső beavatkozással még szélsőségesen eltérő természeti körülmények közepette is képes hosszú időn keresztül egyensúlyban maradni. Nem a természetes állapot átalakítására, befolyásolására törekszik, hanem a meglévő természeti viszonyok stabilizálását, szerves-szervetlen egyensúlyának fenntartását segíti elő, az aktivált ásványi anyagok előnyös tulajdonságainak felhasználásával. Ezáltal új lehetőségek nyílnak meg olyan vízkezelési problémák zárt technológiával működő megoldására is, amelyek a jelenlegi felfogásban csak szennyvíz kibocsájtásával lennének kivitelezhetőek.

Hidromechanizációs kotrás, víztelenítés

Hidromechanizációs kotrás – fáziselválasztás – hulladékkezelés hidromechanizacio_puplaAz Iszapfaló Kft. életében mindig is kiemelt helyen szerepelt az eszközfejlesztés, hiszen a munkához szükséges eszközök, gépek nem álltak a rendelkezésre, így gyártani kellett azokat. 2010-től kisméretű, mobil eszközöket kezdtünk fejleszteni a mechanikai iszaptalanítás lehetőségeinek bővítésére, a kisebb vízterületek gyors és hatékony hidromechanizációs kotrására. Emellett kutatások indultak a folyamatos üzemű fáziselválasztás, gyors-ülepítés területén, hiszen így a hidromechanizációs kotrási technológia szélesebb körben válhat alkalmazhatóvá. Napjainkra számos hatékony és költségtakarékos, hidromechanizációs eszközzel állunk megrendelőink rendelkezésére, továbbá szaktanácsadással és partnerkörünk szolgáltatásainak kiajánlásával szeretnénk szolgálni felszíni vizeink megújulását. Mini-hidrokotrók - truxor2100-350 m3/h teljesítménytartományban alkalmazunk hidromechanizációs kotró gépeket, melyek könnyen kihelyezhetőek és termelékenyek. Truxor és Berky típusú kotrógépek mellett, saját fejlesztésű eszközeink segítségével nagyon széles körben tudunk kotrási munkát végezni.   Pupla széria Saját fejlesztésű hidromechanizációs kotrógépeket gyártunk kis- és közép- teljesítményben, melyek könnyen szállíthatóak, könnyen kezelhetőek és gazdaságos az alkalmazásuk. Ezekkel a gépekkel olyan kisméretű, 1 ha alatti vízterületek iszaptalanítását célozzuk, melyek kotrása az eddigi eszközökkel nehezen, vagy egyáltalán nem volt megoldható. A Pupla széria egyik legnagyobb előnye, hogy könnyen lehet a munkaterület adottságaihoz állítani az eszközöket, így fóliázott tavak, víztározók kotrását is el lehet velük biztonságban végezni, de nagy tömörségű iszapokat is hatékonyan tudnak bontani! Gépcsalád tagjai
 • Pupla mini
 • Pupla 150 hidro
 • Desanding 2.0
Munkatulajdonságok
 • többfajta bontófejjel szerelhető az eszköz, így széles körben lehet alkalmazni
 • több mozgatási lehetőséget biztosít a Pupla kotrómű, így több medertípushoz is használható
 • több szivattyú típussal és teljesítménnyel szerelhető, alkalmazkodva a terület adottságaihoz
 • akár fóliázott medencében is biztonsággal lehet alkalmazni
 • könnyen szállítható, gyorsan beüzemelhető
 • GpS alapú nyomvonal rögzítés, pontos és maradéktalan munkavégzés
 • olcsó munkavégzés
A Pupla széria fejlesztése folyamatos, hiszen a mini-hidrkotróinknak sokszor speciális elvárásoknak kell megfelelniük, így a kialakítások és a felszereltségek is változnak. Pupla mini
pupla1 Ösztömeg: 160 kg Méret: 2x2,5 m Névleges szállítási teljesítmény : 70 m3/h Szállított szárazanyag tartalom: 6-12% Bontófej típusa: vízsugaras Maximális kotrási mélység: 3 m
Pupla 150 hidro-kotró
pipla2 Ösztömeg: 450 kg Méret: 2,3x4 m Névleges szállítási teljesítmény : 150 m3/h Szállított szárazanyag tartalom: 10-18% Bontófej típusa: bordáscsiga, gömb, vízsugaras Maximális kotrási mélység: 5 m
    Olsa víztelenítők olsaAz Olsa egy kis teljesítményű gyorsülepítő berendezés, mely képes folyamatos üzemben szétválasztani a zagy iszap- és víztartalmát. Olsa család tagjai képesek akár kertitavakból és nagyobb vízterületekből kinyerni az üledéket úgy, hogy a tó vizét többször cirkuláltatja rendszerében. Az Olsa széria fejlesztési irányai a teljesítmény növelése, könnyű szállíthatóság, gyors üzembe helyezhetőség, kis energiaigény.   Geotextíl víztelenítő párna – olcsó és környezettudatos geotube_iszapfaloNapjaink egyik legújabb lehetősége, a polielektrolittal történő intezifikálás, új távlatokat nyit a hidromechanizációs kotrás területén is. Olyan egyszerű technikai megoldások válnak tökéletesen használhatóvá, melyek eddig szóba sem jöhettek. Ilyen egyszerű megoldás a geopárna, mely önmagában nem lenne használható, de pelyhesítés alkalmazásával új dimenziókat nyit az iszapelhelyezés, illetve a fáziselválasztás terén. Ezzel a megoldással csökkenthetjük a zagyterek méretét, továbbá felfele is lehet építkezni a kikotort iszappal. Akár hegyeket építhetünk, gátat védhetünk, magasíthatunk, szigetet és partvédelmet emelhetünk könnyedén. Az olcsó és új keletű megoldás felhasználási lehetőségeinek, csak a fantáziánk szab határt!

Állattartó és ipari medencék kialakítása és karbantartása

vizkezelesElsősorban víziszárnyasok ökológiai tartásához szükséges fürdetőmedencék tervezésével, kialakításával, karbantartásával foglalkozunk. A medencék kialakítása rendszerint egyedi, de a fejlesztői igányek nem változnak:
 • kis energiaigényű fenntartás
 • természetazonos, természetbarát építőanyagok alkalmazása
 • hagyományos és új technológiák, esztétikus és praktikus ötvözése
 • könnyű karbantartás, takarítás
Medencéink víztisztításához elsősorban a MAB szűrőket használjuk, melyek kiválóan kalibrálhatók a medence terheléséhez. Lehetőség van beépített szűrőt az első éves tapasztalatok alapján átprogramozni, illetve más baktérium- kultúrákat oltani a szűrőkő felületére, így biztosítani a kiváló vízminőséget változó terhelés mellett is.

Vízi létesítmények kivitelezése, karabantartási munkák

letesitmenyÁllattartó és ipari ülepítő medencék, víztározók karbantartását, iszaptalanítását tudjuk elvégezni kézi eszközökkel, úszó kotrónkkal vagy autómata/félautómata gépekkel. Szennyvíztisztító medencék, üzem közbeni karbantartását teszi lehetővé az a gépsorunk, amely félautomata rendszerben, kötélpályán mozgatott, vízsugaras bontófejjel képes a hatékony munkára. Ülepítő medencék iszaptalanítását is hasonló eljárással célszerű megközelíteni, akár teljesen automata kialakítás alkalmazásával, esetleg polielektrolitos leválasztápartvedelem_iszapfalossal.   Eszközeinket és eljárásainkat, széles körben tudtuk már alkalmazni, így bátran vállalunk olyan új jellegű munkákat, ami fejlesztő hatással lehet ránk, illetve eszközparkunkra.

Tanácsadás, munkaerő közvetítés

logo_halgenk2013-ban létrejött a gödöllői Haszonállat- Génmegörzési Központ területén a Halászati, Génmegörzési Kutató és Programközpont, melynek az Iszapfaló Kft, a Szent István Egyetemmel és az Aranyponty Zrt.-vel közösen alapítója volt. A Központ Magyarországon egyedülálló komplex szolgáltatást nyújt a vizes élőhelyek rehabilitációjához, a tavak kialakításától a vízbázisok mechanikai és élőkultúrás rehabilitációjáig. A programok megvalósításához a központtal együttműködési megállapodásokat kötött több nemzetközi és hazai környezetgazdálkodási cég, mint pl. Organika Zrt. HAKI, Sym-Bio-Tech Kft., Geoprodukt Kft. amelyek a 21. század legfejlettebb technológiáival segítik a környezettudatos felszíni vízbázisvédelem elterjedését. Az intézet területén bemutatásra, és alkalmazásra ajánlott technológiák nagy része magyar találmány.

Célkitűzéseink:

 • Hatékony és környezettudatos, élőkultúrás eljárások fejlesztése, tesztelése, népszerűsítése az akvakultúrában
 • Újra- és továbbhasznosítása a tavainkban felgyülemlett szerves anyagoknak
 • Kis energiaigényű, autómata, környezetbarát vízi munkagépek fejlesztése